Google+ Ramydada: Sałata cezar

menu

26 czerwca 2013

Sałata cezar

Na sałatę cezar przychodzi nam ochota raz na jakiś czas, kiedy łapie mnie leń i nie chce mi się zbyt długo stać w kuchni. Jest ona prosta do przygotowania i w zasadzie większość rzeczy na nią potrzebnych mamy w lodówce, a nawet jeśli nie, to są one łatwo dostępne w osiedlowym sklepie. Jest też bardzo sycąca, więc może być bez problemu zjedzona jako obiad lub kolacja.

Historia sałaty cezar sięga lat '20 XX wieku, kiedy to włoski emigrant, Ceasar Cardini, prowadzący restauracje w San Diego, 4 lipca 1924 przygotował ją w pośpiechu z resztek zapasów jakie miał w kuchni. Podobno sałata cezara powinna mieć w sobie anchois, jednak jak wynika z wywiadu przeprowadzonego z córką Cardini'ego, to jego brat, Alex, dodawał do swojej Sałaty Aviatora serdele, natomiast Cezar używał jedynie sosu Worcestershire, dającego ich posmak. 
[źródło: wiki]

SAŁATA CEZAR




  • sałata (2 porcje):
    • pół główki sałaty rzymskiej
    • 1 pierś z kurczaka
    • 4 kromki bułki wrocławskiej
    • mniej niż pół szklanki startego parmezanu (nie miałam parmezanu, użyłam hiszpańskiego twardego, owczego sera Flor d'Esgueva)
    • oliwa
    • sól, pieprz
    • 2 ząbki czosnku
    • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sos:
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 żółtko
    • 80 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżka musztardy
    • sok z 1/2 cytryny
    • kilka kropel sosu Worcestershire
    • sól, pieprz


sałata: kurczaka umyć, stłuc tłuczkiem i zamarynować w oliwie, 1 ząbku czosnku (wyciśniętego), ziołach prowansalskich, soli i pieprzu. Wstawić do lodówki na min. 30 min. Następnie wyjąć i grillować na patelni aż będzie złocisty.
Kromki bułki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i zgniecionym (ze skórką) ząbkiem czosnku. Smażyć aż będą złociste, a po ostygnięciu pokroić w cienkie plastry.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.

sos: jajko wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 1-2 minuty - chodzi o to, żeby nie używać zupełnie surowego żółtka, bo to niezdrowe. Następnie polewamy zimną wodą, obieramy i odłączamy żółtko, od białka. Żółtko wrzucamy do miseczki razem z czosnkiem i blendujemy powoli dodając oliwę. Następnie gdy już mamy gładką masę dodajemy resztę składników: musztardę, sok z cytryny, sos Worcestershire, sól oraz pieprz. Wszystko jeszcze raz miksujemy. Sos nie powinien być ani za rzadki, ani za gęsty. Bardziej jak ketchup niż majonez. 

Na talerz wykładamy sałatę, grzanki, plastry kurczaka. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem.







Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Mniam! Pyszna sałatka !
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń